diumenge, 22 de maig del 2011

TEXT D'OPINIÓ

Heu de penjar ABANS DE DIMARTS 24 DE MAIG el vostre text d'opinió.

Recordeu que heu de respectar el vostre esquema previ que vaig revisar a classe dijous passat (els qui el teníeu fet). És a dir: 
  • introducció
  • tesi ("Estic d'acord amb...", "Estic en contra de...")
  • arguments ("per què hi estic d'acord?", "per què hi estic en contra?")
  • conclusió
En l'apartat d'arguments, com a mínim n'hi d'haver dos perquè el vostre text no quedi massa pobre.

Ànims i a escriure!!

Ah, aprofito per felicitar novament l'ARNAU AUMEDES per quedar classificat en el Concurs de relats de  Coca-Cola i també els alumnes que vau participar en Paraules per a vuit espais. Podeu llegir el llibre publicat per l'Ajuntament de Granollers aquí.
Els textos seleccionats per ser publicats són dels alumnes següents: MARIA ESTIRADO, LAURA LÓPEZ, ALÍCIA MARTÍNEZ, ANDREA RAYA, GUILLEM POCURULL, ORIOL RESINA I JORDI SCHRÖDER. Enhorabona a tothom!

12 comentaris:

  1. Las drogues
    La gent no es concient dels pejudicis de les drogues. Cada cop la gent més jove comença a consumir droga. Les causes per consumir drogues poden ser:
    La recerca del plaer: alcohol, tabac, al•lucinògens, drogues psicodèliques. La recerca de major creativitat: Al segle XIX alguns escriptors eren consumidors d'opi (Edgar Allan Poe, Baudelaire, Samuel Taylor Coleridge, etc.) o d'altres drogues (el peiot, la cocaïna i els fongs al•lucinògens, per exemple). Ús en cerimònies religioses o rituals: La mateixa església catòlica, per exemple, utilitza el vi a les seves misses. Fugida de problemes personals: Les persones dels països més industrialitzats tenen una major tendència a no superar situacions com la tristesa o la falta de felicitat, i busquen el•liminar-les per mitjà de pastilles, narcòtics, alcohol o altres substàncies i moltes mes causes.
    Hi ha drogues legals i hi ha drogues il•legals, les drogues legals per exemple poden ser: el tabac, l’alcohol... I les il•legals poden ser: el crack, la marihuana, el hatxis...
    El consum de drogues provoca efectes secundaris molt dolents i perjudicials per la salut.
    En conclusió no s’han de consumir les drogues per podem acabar molt malament i fins i tot produir-nos la mort.

    ResponElimina
  2. LES CENTRALS NUCLEARS
    Fa pocs dies va passar un autèntic desastre a Japó, produït per un moviment sísmic que va afectar les centrals nuclears d’aquell país. Les conseqüències van d’això poden ser fatal, no és la primera vegada que passa i s’ha obert una polèmica sobre l’ús de l’energia nuclear.
    Personalment crec que hauríem de reduir l’ús de l’energia nuclear i potenciar altres energies com la eòlica i la solar. Concretament a Catalunya m’agradaria que es tanquessin algunes o totes les centrals nuclears que existeixen en el nostre territori.
    En primer lloc crec que amb els diners que ens estalviaríem fent centrals nuclears, els podríem els podríem utilitzar fent investigacions d’altres energies no contaminants per el medi i primàries.
    En segon lloc penso que com que en el nostre país gaudim de moltes hores de sol i d’espais com l’Empordà on bufa molt el vent, es podria aprofitar per produir energia solar o eòlica i així poder suprimir la nuclear. Però si encara no hi ha prou energia es pot comprar a França més energia.
    En resum podríem suprimir algunes o totes les centrals nuclears de Catalunya, per tal de no contaminar tant i evitar desastres.

    ResponElimina
  3. EL TABAC
    El tabac, com les drogues, crea addicció i és dolent per a la salut. Els primers cigarrets no eren tan addictes com ara, ja que tenien menys quantitat de nicotina, però ara tot és molt pitjor, sobretot per a les persones no fumadores que s’acaben perjudicant amb la continua aspiració del fum.
    Entenc que tothom té llibertat per fer-se el que vulgui, però no és bo per a ningú, ni tan sols per al propi fumador. A més, no hauria de poder-se deixar a aquestes persones passar pel costat de ningú mentre porti un cigarret a la boca.
    En l’actualitat gairebé totes les persones fumen, tot i saber les conseqüències que comporta. Fumar és dolent, fa que els pulmons es posin negres i això té desagradables conseqüències com bronquitis, asma i, sobretot, càncer de pulmó. A més, els fumadors tenen les dents grogues a causa de l’acció de la nicotina i el quitrà que tendeixen a tacar gradualment. També, el fum dels cigarrets contenen substàncies químiques que s’adhereixen fortament a les superfícies dentals. A la boca es produeixen malalties com taques a les dents, càries, disminució de les sensacions del gust i l’olfacte, halitosi(mal alè), malaltia periodontal, càncer de la cavitat oral o càncer de llavi.
    El tabac també afecta a les dones embarassades ja que el fill també pren tabac i, a més, afecta a les persones que inhalen fum, ja que és com si fumessin. Però, el pitjor de tot és que el tabac pot matar. I encara que en els paquets de tabac posi en lletres grans i majúscules “FUMAR POT MATAR”, s’hi poden crear encara més recursos.
    Mai és tard per poder canviar i millorar qualsevol petit desperfecte. I, encara que es faci bastant cas de la nova llei, crec que el millor per tots és que desaparegui el tabac. Això és una meta molt difícil de aconseguir, però no hi ha res impossible.
    En conclusió, d'alguna manera, intentarem entre tots que hi hagi un món sense tabac, ja que tothom hauria de poder escollir l’aire que respirem, però ningú hauria de enverinar-nos el nostre.

    ResponElimina
  4. Per a mi la pena de mort és necessària en aquesta societat
    Per a mi, la pena de mort l’haurien de sofrir els criminals més perillosos. Jo crec que seria molt injust que una persona que hagi matat a un un grup de gent només es quedi 50 anys a la presó, quan els més afectats són els familiars de la víctima. Per no parlar de que si el criminal és ric, podria sortir en un moment pagant la fiança.
    Una alternativa a la pena de mort seria construir presons de alta seguretat i vigilar cada cel•la les vint-i-quatre hores del dia controlant les activitats de cada pres.
    La meva conclusió es que la pena de mort l’haurien de sofrir els delinqüents més perillosos.

    ResponElimina
  5. MANCA D'INFORMACIÓ
    Per a mi en el món periodístic tant en el escrit com la TV s’ en parla poc sobre l’handbol, fet que m’ agradaria remarcar perquè hi ha molts seguidors d’ aquest esport que tenen una manca d’ informació molt gran.
    Jo personalment estic d’acord amb el plantejament que tenen els mitjans per informar ,però només es parla del futbol quan hi ha centenars d’esports increïblement increïbles . E
    En la pensa escrita només es guarden una columna a la pàgina de l’ esquerra amb la lletra minúscula que es casi bé illegible . No només parlo del món del handbol també hem podria dirigir al golf, el rugby, el futbol americà, etc...
    En conclusió, en els diaris esportiu i en la TV, i tindria que haver-hi molta més informació sobre els esports minoritaris que des de el meu punt de vista tenen el mateix mèrit que els altres esports com el futbol o el bàsquet

    ResponElimina
  6. L’ESPORT I L’EDUCACIÓ
    L’educació és un tema molt important per als joves, ja que els hi definirà el futur, i per això és molt important estudiar i tenir una formació. Però també s’ha de realitzar esport, ja que és molt important per a la salut i molt sa per el cos. Per aquesta raó, s’han creat escoles esportistes, per ajudar als joves esportistes a poder compaginar l’esport amb l’estudi i la educació, ja que si no triomfen amb l’esport també tinguin una carrera per poder seguir endavant. Estic d’acord en que hi hagin escoles d’aquest tipus, ja que així els joves poden compaginar les dues coses sense cap tipus de problema. Em sembla molt bona idea i facilita bastant la vida als joves que ho necessiten. Escric això perquè els esportistes no tenen estudis, perquè l’esport ocupa masses hores i han d’acabar deixant l’esport, ja que no s’hi guanyaran bé la vida, i per aquest motiu s’han fet les escoles esportistes o els centres d’alt rendiment, perquè els esportistes no hagin de renunciar a ninguna de les dues opcions. Amb les escoles esportistes aconseguim que els joves tinguin més futur amb l’esport ja que tindran més hores per practicar-lo, però també tindran com a base l’estudi per si fracassen amb l’esport.
    Laura López Guardado.

    ResponElimina
  7. MALTRACTAMENT ANIMAL


    El maltractament animal és el tractament que causa sofriment o dany a animals. El maltractament als animals comprèn una sèrie de comportaments que causen dolor innecessari, patiment o estrès a l' animal, que van des de la negligència en les cures bàsiques fins a l’assassinat maliciós i intencionats. A un dels països on es practica és a Pakistan, Anglaterra , Canada, Chile... etc. Cada any aquests animals sofreixen; mutilats, intoxicats, electrocutats, cremats en experiments, des alimentats o abandonats. Uns dels exemples de crueltat cap als animals són: Correguda de bous, baralles de galls, baralles de gossos, exposar-los en el circ... etc.
    El maltractament animal és una cosa que des de fa molt temps, a vingut succeint, per a mi és un tema que realment mereix atenció ja que l’ésser humà cada dia explota més els animals sense adonar-se del mal que li estan causant a l’ecologia i al curs natural de la vida.
    El que caracteritza la lluita contra el maltractament animal és, que la solució està en nosaltres mateixos sense necessitat d'acudir a armes o grans pressions, la qual cosa el fa bastant complicat, però és un desafiament que val la pena considerar.

    Tània Hernandez

    ResponElimina
  8. Causes de l’abús de alcohol
    Les causes de l’abús de l’alcohol és molt dolent per a la salut. La persona bevedora pot tenir molts símptomes psíquics com ara: la necessitat de justificar el fet de beure, canvis en la conducta amb l’aparició de períodes violents, pèrdua de memòria i capacitat intel•lectual, no poden aguantar ni un sol dia sense beure, canvi d’actitud amb el seu entorn, no en recordar-se de menjar ni del seu aspecte personal,... i els seus símptomes físics poden ser mal de ventre, tremolors matutins, malaptesa de moviments i d’habilitats manuals, etc.
    No estic gens d’acord amb l’abús de l’alcohol perquè en molts bars, discoteques,... la gent s’emborratxa i fan coses que no estan bé i molesten a les altres persones que hi conviuen a prop. I també en els botellons que organitzen la gent jove per emborratxar-se i “passar-ho bé” acaben fent un xivarri.
    En conclusió es dolentíssim abusar de l’alcohol perquè et fa jugar males passades i no és bo per la salut i acabes enganxat i la teva vida l’acabes tirant per la borda sense viure amb tranquil•litat.

    ResponElimina
  9. En el món periodístic hi ha molt poca informació sobre wàter polo ,fet que m’agrada remarcar per que hi ha molts seguidors d’aquest esport que tenen manca d’informació .No estic d’acord que no donin gaire informació sobre el wàter polo i després sobre el futbol posin molta informació , tindria de averi la mateixa . Jo ho se per que sempre miro el diari i em dono comte que no surt informació sobre el wàter polo i tindrien de donar mes informació per que es un esport molt interesant i emocionant. M’agradaria que al futur donin molta més informació sobre el wàter polo llavors tots podrem gaudir de la informació sobre aquest esport tan divertit i emocionant .

    ResponElimina
  10. La setmana blanca

    Introducció:. Va ser l’única idea bona que va tenir l’exministre de cultura Ernest Maragall i crec que es té que aprofitar.
    Tesi: Vull escriure aquesta carta per fer veure als polítics de CIU de que la setmana blanca està injustament suprimida

    Argument1:En primer lloc, crec que la setmana blanca és té que re introduir en l’ensenyament perquè et donava un gran descans on podies recuperar-te dels dos mesos anteriors.
    Per exemple, aquest any sinó hi hagués hagut la setmana blanca hauríem estat tres mesos sense descans i el rendiment hauria baixat molt.
    Argument2: Vull afegir que penso que si al finals s’elimina, serà una gran pèrdua perquè jo l’aprofitava per esquiar que a l’època de neu només hi nadal per anar a esquiar.
    Conclusió: He fet aquest text perquè la ministre Rigau s’adoni de l’important que és aquesta setmana

    ResponElimina
  11. TERRATREMOL HAITÍ
    Dimarts 12 de gener del 2010, es va produir un terratrèmol de 7.0 graus a l’escala de Richter. Va ser devastador a la zona de Port au Prince, Haití. Aquest terratrèmol ha deixat desenes de milers de morts, destrucció i caos a la capital (Port au Prince) del país més pobre del continent americà. Durant un temps després de la catàstrofe totes les mirades estaven centrades en els afectats de la gran destrucció del terratrèmol. Però ara en aquests moment hi ha molta gent a Haití que ho esta passant molt malament. Jo no estic d’acord en que es deixi la pobra gent que ha sobreviscut al terratrèmol amb tan poca ajuda. Ningú no els hi dona la mateixa importància que en el mateix moment que va passar. Necessiten ajuda humanitària, ja que les epidèmies de colera s’estenen ràpidament i la gent no té on viure.
    Tothom que pugi ajudar que aporti el seu gra de sorra, perquè encara que no ho creiem hi ha moltíssima gent que ho passa malament cada minut de la seva vida.

    ResponElimina
  12. Les notes dels textos d'opinió són:

    Guillem P. 7
    Maria 8
    Andrea 9,5
    Antonio 6
    Sergi 5
    Laura 8,5
    Tània 6
    Guillem C. 5
    Daniel 4
    Bernat 5 (m'has enviat el guió)
    Laia 7

    ResponElimina